A Színek Hatalma

A színek hatásai és hatalma az öltözködésben

Az emberi szem által látható színek a fény különböző hullámhosszai, amelyeket a körülöttünk levő tárgyak elnyelnek, vagy visszavernek. A fény rezgéshullámai behatolnak szemünk retináján és ott ingert hoznak létre. Agyunk fogja az ingert, és összehasonlító vizsgálatokat végez, emlékekhez, tapasztalatokhoz köti az érzetet. Tulajdonképpen az "agyunkkal látjuk" a színeket, és gyermekkorunkban tanuljuk meg hozzájuk társítani a nevüket.

Minden színnek más és más a hullámhossza. Az ibolya színé a legrövidebb, a vörösé a leghosszabb. A fehér színt akkor látunk, ha valamennyi hullámhossz egyszerre ér szemünkbe. A fekete szín elnyeli, vagyis egyáltalán nem veri vissza a látható fényt. A fehér és a fekete a szürkékkel együtt nem tekinthető színnek, akromatikusak, semleges színűek.

A színek hatásai és hatalma az öltözködésben

A színek rezgéshullámai nagyon is hatással vannak ránk, agyi folyamatokon keresztül! Anélkül, hogy ezekről a hatásokról tudomásunk lenne.

A színek erejét is kihasználhatjuk. Ha okosan élünk velük, olyan hatást válthatunk ki velük, amit szeretnénk. Vitalizálhatjuk magunkat velük, vagy erősíthetjük személyiségünk, kisugárzásunk.

Nézzük meg, milyen hatást gyakorolnak ránk, ha öltözetünkről van szó!

Vörös: temperamentumot, erőt, dinamikát erős érzelmeket sejtünk mögötte, de ugyanakkor agressziót, idegességet, sőt felsőbbrendűségi érzést is kelthet önmagában. Érdekes, hogy önbizalomhiányra vall, ha valaki nem meri viselni.

Narancssárga: vidámságot, magabiztosságot, életigenlést sugall, de viselője érzelmileg labilis is lehet. Akik elutasítják ezt a színt azok depressziósak, pesszimisták lehetnek.

Citromsárga: életerőt, vidámságot, nyitottságot jelent. Ezt a színt sem viselik a búskomor emberek. Akik sok citromsárgát hordanak, jellemző lehet rájuk, hogy törtetőek, siettetik a jövőt, türelmetlenek.

Zöld: kiegyensúlyozott, önmagával megbékélt, harmóniára törekvő, jószívű, segítőkész emberek szeretik. Azok, akik nem viselik, állandó helyhiányban szenvednek, nem érzik jól magukat ott, ahol éppen vannak.

Kék: kiegyensúlyozottságot, tudást, kifogyhatatlan szeretetet jelképez. A sok kék magányossá, zárkózottá tehet. Megnő a vágy bennünk a viselésére, ha betegségből gyógyulunk, vagy fáradtak vagyunk.

Lila: misztikus szín, a spiritualitás, a titok, a gyógyító, a megtisztulás színe. Aki elutasítja, az fél a tapasztalatoktól, az újtól. Nagyképűséget, magányt jelenthet.

Rózsaszín: komolytalan szín, játékossága miatt a félelem ellenszere is lehet tudat alatt. A nőiesség és anyaság színe, de a sok rózsaszín viselése gyermeteggé, sebezhetővé, kiszolgáltatottá teheti viselőjét.

Barna: a gyökereket, a családot, az otthont, a teremtést, a megbízhatóságot, kényelmet jelképezi. Aki sok barnát visel, arról elmondható, hogy bizonytalan lehet, alacsony az önbecsülése, unalmasnak gondolja magát. De a lemondás, és a bánat színe is egyben.

Szürke: az érzések hiányát, az eltűnő életet, közönyt takarhat. De a profizmus és a kompetencia, a szakértelem színe is lehet. Viselője magabiztos, tisztában van saját képességeivel, de nem akar feltűnést kelteni.

Fekete: a gyász színe, egyben a legerősebb reakciókat kiváltó szín. Az elegancia színe, megfelelő szabással karcsúbbnak is mutathatja viselőjét. Megnő a vágyunk a viselésére, ha túl sok inger ér minket. Szilárdságra ösztönöz, erőt adhat, de önmagában nem szerencsés viselni mert nyomasztó hangulatú.

Fehér: ezzel a színnel kapcsolatban mindenkinek a könnyedség, a tisztaság, a megújulás, a szűziesség, az egyszerűség jut eszébe. Az egészségügyben dolgozóknál a sterilitást szimbolizálja. A túl sok fehér viselése gátat szabhat gondolataink áramlásának, ürességérzetet okozhat.

További izgalmas információk a színekről, viseletükről, az öltözködésről és még ezer más dologról, a Varázslatos Nő Élménynapunkon!