A Sminkelés Lépései

A sminkelés menete

1. Arctisztítás

Arclemosó géllel vagy sminklemosóval, vattapamacs vagy korong segítségével tisztítsuk meg arcunkat és nyakunkat! Száraz bőr esetén az alapozó felvitele előtt hidratáló arckrémet is használhatunk, de várjuk meg, míg a bőr teljesen felszívja!

2. Alapozás

A bőr színével megegyező, vagy attól maximum fél árnyalattal eltérő színt válasszunk! Az alapozót szivaccsal vigyük fel az arcbőrre! Ügyeljünk rá, hogy egyenletesen oszlassuk el, ne legyen foltos! A szem környékén, a szem alá, és a szemhéjra egész világos színű alapozót, vagy korrektort használjunk! Figyeljünk arra, hogy az alapozót a széleken szépen dolgozzuk el, ne lehessen észrevenni az átmenetet! Szükség esetén, például kivágott, mélyen dekoltált ruha esetén a nyakat, vállat, dekoltázst is alapozzuk. A hajtöveknél és a füleknél is ügyeljünk rá, hogy szépen dolgozzuk el a festéket! Fotózásra, filmekhez és színpadra vastagabb rétegben is fel lehet vinni az alapozót, hétköznapra viszont elég vékonyan is, hiszen közelről az alapozó látható!

Attól függően, hogy milyen vastagon kívánjuk magunkat alapozni, többféle szivacs közül választhatunk. Vastagabb alapozás esetén porózus szivacsot használunk, és vizesen (rózsaszín, kör alakú szivacs), vékony esetén gumis alapú, tömörebb szivacsot használunk, és szárazon (drapp színű, háromszög alakú szivacs)! Az alapozók többféle kiszerelésben, üvegben, palettán, rúzs formájában és tégelyben is kaphatók. Állaguk is a folyékonytól az egészen sűrűig változik. Minél sűrűbb az alapozó, annál jobb a fedőképessége, de ennek következtében nehezebb vékonyan felvinni. A sűrű alapozó inkább a fellépésekhez ajánlott!

3. Az alapozás fixálása

Az alapozót púderrel fixáljuk, amit púderecsettel vagy púder pufnival (kinek melyik áll a kezére) viszünk fel. A púder színe legyen egy fél árnyalattal sötétebb, mint az alapozó, de használhatunk transzparens púdert is, amely bármilyen színű alapozóhoz alkalmas. A szemhéjat kivéve mindenhova kerüljön púder, ahol alapoztunk. Az alapozó púderrel való fixálása azért fontos, hogy sminkünk tartós legyen, ne kenődjön el az alapozó. Másrészt az arc természetes csillogását, fényét kicsit mattabbá teszi, ami nagyon fontos fotózás és fellépés esetén. A szemhéjra azért nem teszünk púdert, mert oda a szemhéjfesték kerül. A szemhéjra kent alapozót, tehát a szemhéjfestékkel fixáljuk.

4. A szem festése

A szemkontúrt hegyes szemceruzával húzzuk meg alul és felül is, amit fültisztító pálcával satírozzunk el. Figyeljünk rá, hogy a vonalak egyenletesek legyenek, kifelé enyhén vastagodhatnak, és a szem külső csücskében a két vonal érjen össze! Lehetséges az alsó, vagy akár mindkét kontúrvonal elhagyása, de ajánlott, ha kicsi a szemünk, vagy ha hangsúlyozni szeretnénk. Ügyeljünk arra, hogy a vonalak vastagsága mindkét szemnél azonos legyen! Ezután visszük fel a szemhéjfestéket. Igen hatásos, ha a szemhéj színét a szem íriszének megfelelően választjuk ki. A szemszín azonban sokkal sugárzóbb, ha kontrasztszíneket alkalmazunk. Például a kék szemhez szürkét és mályvaszínt, a zöldhöz barnát és violát. A szemhéj árnyékolásánál figyeljünk arra, hogy az egyik színből a másikba való átmenet fokozatos legyen, ne legyen határvonal a színek között! Technikai trükk, hogy az egyes műveleteket a két szem festésénél párhuzamosan kell végezni. Tehát eszetekbe ne jusson előbb az egyik, azután a másik szemeteket kifesteni, mert nem valószínű, hogy egyformára sikerül. Hol az egyik, hol a másik szemet fessük, és közben figyeljünk arra, hogy a két szem festése szimmetrikus legyen! Természetesen szükség esetén folyamatosan korrigálunk. Az erősen gyöngyház színű szemhéjpúderrel óvatosan kell bánni! Ez ugyanis kiemeli a szem ráncait, és nappali fényben mesterkéltnek tűnik! Este azonban, főleg gyertyafénynél, annál hatásosabb! A szemhéjfesték kapható púder, krém és ceruza formájában. A szemhéjpúderekből a legszélesebb a választék, és ezt lehet a leggyorsabban felvinni a szemhéjra. A krémes festék elsősorban a kontaktlencsét viselőknek ajánlatos, és azoknak, akiknek gyorsan könnybe lábad a szemük, mert ez nem morzsolódik, nem hullik a szemünkbe. Ha elég puha, akkor szemkihúzó ceruzával, kontúrceruzával is lehet szemhéjat festeni. A szemhéjpúdert kis ecsettel, esetleg kis, szivacsos applikátorral visszük fel, a krémhez viszont az ujjbegy is elegendő. Alapvető szabály, hogy a szemhéjfestéket miniatűr adagokban addig festegetjük egymás fölé, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

5. A szempillák festése

A szempillákat szempillaspirállal festjük. A szempillatusnál fontos, hogy a tus friss legyen, mihelyt elkezd beszáradni, morzsolódik, és felvitele fáradtságossá válik. A spirált sosem pumpáljuk, csak kihúzzuk a tartályból, hogy ne kerüljön levegő, ezzel együtt baktérium a festékbe. A felső szemhéj pilláinak a festéséhez a spirált vízszintesen a pillákhoz illesztjük, a pillák tövéhez görgetjük, könnyedén ide-oda mozgatjuk mindaddig, míg az összes pilla a spirál szálai közé nem kerül. Ekkor a spirált végighúzzuk a pillák végéig. Már a festésnél figyelni kell arra, hogy a szempillák ne tapadjanak össze! Ha mégis előfordulna, szét kell választani, még mielőtt a festék megszáradna! Hosszabb és dúsabb szempillákat varázsolhatunk, ha a spirálozás előtt enyhén bepúderezzük őket! Természetesen, ha ezt a módszert választjuk, arra előre gondolnunk kell, és az alapozó fixálása során (tehát púderezéskor) kerüljön a pillákra is púder! Ha a szemünket már kifestettük, nem ajánlott veszélyeztetni a remekművet egy púderezéssel.

Extra tipp: Fekete szemceruzával parányi pontokat festünk az egyes szempillák közé. Amitől a szempilla koszorúja, még dúsabbnak és természetesebbnek hat, mint a kihúzott szemvonal.

Ápolása: A szempillákat is gondosan kell ápolni, mert egy idő után eltöredeznek. Alvás előtt gondosan le kell mosni! Pakolásként nagyon jó rá a ricinusolaj, mely ápolja, és regenerálja. Gyógyszertárban kapható, és fültisztító pálcával könnyen felvihető!

A tartós szempillafesték 1-2 hétig tart, de a hatás kevésbé erős, mint a tusnál.

6. Szemöldök

A szép sminkhez hozzá tarozik az ápolt, formára szedett szemöldök.

A szemöldök szálait szemöldökfésűvel rendezzük el! Ritka szemöldök esetén, szemöldökecsettel, és megegyező színű szemhéjfestékkel, vagy akár szemceruzával festhetjük szemöldökünket. Vigyázzunk azonban arra, hogy megmaradjon a természetesség hatása!

A szemöldök optimális hossza: egy képzeletbeli vonallal kössük össze orrunkat és a szem külső sarkát, e vonal meghosszabbítása és a szemöldök találkozási pontja az, ameddig szemöldökünk érhet. Ha a szemöldökünk ennél hosszabb, akkor a felesleges szálakat szemöldökcsipesszel kell kiszedni. Természetesen figyelni kell arra, hogy a szemöldök kifelé vékonyodik!

Az orrgyöknél növekvő sötét szőrszálakat, mindenképpen el kell távolítani, mert ezek optikailag közelítik egymáshoz a szemeket és sötétté tehetik a tekintetet. Legkevésbé akkor fáj, ha a bőrt ujjunkkal kissé felfelé húzzuk, és a szőrszálakat növésével megegyező irányba húzzuk ki. Figyeljünk arra, hogy a szemöldökcsipesz hegyes legyen, élesre köszörülve, és legyen zsírmentes! Ha a bőr kipirosodik, nyomjunk rá arcvízzel átitatott vattát, esetleg simítsuk át egy jégkockával! A szemöldök színezéséhez használt ceruzát, vagy púdert a természetes hajszínnek megfelelően kell megválasztani! Az egy-két árnyalattal sötétebb még elfogadható!

7. Arcpirosítás

Az arcpirosító színe harmonizáljon öltözékünk, rúzsunk és szemfestékünk színével! Arcpirosítót ecsettel és púderecsettel is felvihetünk! A pirosítót a járomcsont közepére visszük fel, a halánték irányába kicsit felfelé haladva. Vigyázzunk rá, hogy a szemtengely közepétől befelé, az orr irányába már ne kerüljön!

Az arcpír akkor néz ki a legjobban, ha az arcot természetes módon, észrevétlenül élénkíti. Megfelelő elhelyezésével az arcformát is lehet némiképpen korrigálni. Ha a pír túlságosan erősre sikerült, egy tiszta ecsettel óvatosan poroljuk le, majd egy púderba mártott ecsettel finomítsuk, lágyítsuk a színt! Ha azt szeretnénk, hogy az egész arc frissebbnek hasson, tegyünk egy leheletnyi pirosítót a halántékra, és a hajtő vonalához is! Az ecseten lévő, maradék festékanyag többnyire elegendő is ehhez.

8. Száj festése

Első lépésként a száj kontúrvonalát húzzuk meg szájkontúr ceruzával! A kontúr megrajzolása azért fontos, hogy azután a rúzs felvitele könnyebb legyen. A rúzzsal megegyező színű ceruzát válasszunk, de vannak olyan színek is, amelyeket bármilyen rúzsnál használhatunk. Ilyen például a szájszínnel megegyező szín! A kontúrozás során korrigálhatjuk a hibákat. Figyeljünk rá, hogy szimmetrikusan húzzuk meg a vonalakat! A száj vastagítása lehetséges, de ne vigyük túlzásba, maximum a száj tényleges kontúrjától számított alig 1mm-t vastagítsunk! Az az ideális, ha a felső és az alsó ajkak megközelítőleg hasonló vastagságú, de a felső lehet kicsit vékonyabb.

A száj vékonyítása is lehetséges, ha a kontúrvonalat kissé beljebb húzzuk meg. Ez esetben azonban kívülről, alapozóval tüntessük el a száj eredeti vonalát! Ekkor azonban maximum 1/2mm-t lehet csalni! Ezután rúzsecsettel visszük fel a rúzst, egyenletesen oszlassuk el, a száj sarkaiba is szépen vigyük fel a festéket! Ügyeljünk arra, hogy a rúzs az előzőleg megrajzolt kontúrvonalat eltakarja! A rúzs színét a bőrtípustól, a bőr és a haj természetes pigmentáltságának megfelelően kell kiválasztani. Tartóssá tehetjük a rúzst, ha az első réteget papír zsebkendővel kicsit leitatjuk, majd egy újabb réteget viszünk fel! Minden rúzsfajtára érvényes, hogy tartalmaznak nedvesítő, bőrtápláló anyagokat. Puhán tartják az ajkakat, és magas festékrétegükkel védik a környezeti hatásoktól. A szájfény az, ami az áttetsző rúzsoknál is nagyobb fényt biztosít. Vannak színtelen, vagy enyhén pigmentált, tiszta fényű, esetleg gyöngyházfényű változatok. Lehet őket önállóan, vagy rúzs fölé kenve is használni.

Ha szeretnél többet megtudni a hozzád, saját arcformádhoz, karakteredhez illő sminkelésről várunk szeretettel interaktív - kiscsoport létszámos - "A Varázslatos Nő"  és a "Modell - Leszek"  fantázia nevekkel ellátott tréningjeinken!