A kövérség, mint lelki sérülés

Sokan hiába határozzák el magukat és kezdenek fogyókúrába: nem haladnak előre minden erőfeszítésük ellenére sem. A túlsúly ugyanis egyfajta védelmet is jelent a léleknek, amitől nem szívesen válik meg.

Azt régóta tudjuk, hogy túlsúlyos úgy lesz valaki, hogy több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget. Azonban a mértéktelen evésnek általában pszichológiai okai vannak - egy lelki problémára adott válaszreakció, s amíg az eredendő okot nem sikerül megszüntetni, addig a fogyókúra sem lesz hatásos.

A mindennapi ételeink nem csupán éhségünket csillapítják: ki ne látott volna boldogtalanságában csokit majszoló nőt, vagy egy jóízű ebéd láttán mosolygó arcot? Egyeseknek azonban az ennivaló jelentése mindezeken túlmutat: biztonságot, vigasztalást, védelmet, feszültség levezetést és akár fájdalomcsillapítást is jelenthet. Ha valaki nincs tisztában a motivációival, érdemes megfigyelnie magát: milyen helyzetben érez késztetést az evésre még akkor is, ha egyébként jóllakott. Egyesek az önértékelési vagy párkapcsolati gondjaikat vezetik le, mások a szüleikkel támadt régi konfliktus elől menekülnek, és még folytathatnánk. Ráadásul a felgyülemlett zsír miatt sokan erősebbnek és védettebbnek érzik magukat, és attól félnek, hogy lefogyva jelentéktelennek számítanak majd.

Hogyan lesz a plusz kalóriából lelki vigasz?

A csoki - mint endorfinforrás - már régóta ismert kedélyjavító szer. De azt, hogy az étel egyenlő a boldogsággal, már csecsemőkorunkban átéljük: a táplálkozás az első időszakban az édesanya megnyugtató közelségét is jelenti. Az anyukák pedig, látva a kicsi elégedettségét, sokszor bármiféle sírásra azonnal etetéssel reagálnak, s így kialakítanak egy erős kapcsolatot, például az egyedüllét vagy félelem és az evés között. Felnőttként aztán stresszhelyzet vagy lelki sérülés esetén a régi beidegződés előjöhet, és bánatunkban addig eszünk, ameddig csak tudunk. Az, hogy emiatt meghízunk, amitől még boldogtalanabbnak érezzük magunkat, csak rátesz egy lapáttal, és kialakul az ördögi kör. A túlsúlyos emberek kedélyessége és nyugodtsága sokszor csak látszólagos: saját egyedüllétüket, félelmeiket és agresszióikat fojtják a habzsolásba.

Lefogyni ijesztő

Amiatt is ragaszkodhat valaki a túlsúlyához, mert vékonynak lenni számára igenis félelmetes. Hiába tesz ki a tükör mellé karcsú és boldog nőkről képeket, számára a normál testsúllyal valamiféle ijesztő állapot társul. Például a karcsú nők szexuálisan vonzóbbak a férfiaknak, így a nők plusz kilóikkal egy régi kellemetlen élményt vagy gyermekkori zaklatást kompenzálhatnak. A vékony nők a modern kori elvárásoknak is megfelelnek: szépek és vékonyak, mint a hírességek. A családtól vagy a környezettől érkező elvárások ellen aztán remekül lehet tiltakozni az elhízottsággal. Férfiaknál a kövérség, a nagy test pedig gyakran a hatalom érzésével párosul: az illető már csak azért sem fogy le, mert akkor újra a cingár férfiaknak kijáró előítéletekkel kéne szembenéznie.

A kedvetlen ember nem szívesen áll neki semminek sem, pláne ha önsanyargatásról van szó. Ráadásul sok depressziós és elhízott ember az őt ért megaláztatások miatt annyira nem bízik magában, hogy a biztos kudarc tudatában neki sem áll semminek, inkább otthon eszik magányosan. E kettő pedig, azaz a túlsúly és a krónikus rosszkedv általában együtt jár.

Búcsú a kilóktól és a lelki problémáktól is

Attól, hogy a túlsúly mögött lelki problémák állnak, a sok zsír még ugyanúgy veszélyt jelent, amitől jobb megszabadulni.

Hogyan tudsz elindulni ez az úton?

Hogyan kezdj neki a kilók elengedésének?

Hogyan is térképezd fel, mik a valódi okai a súlyfeleslegednek?

Mi a kiút, hogyan tudnál véglegesen megszabadulni a többletsúlytól?

Miért volt eddig minden diéta és fogyókúra sikertelen?

Ha kíváncsi vagy a válaszokra, szeretettel várunk interaktív - kiscsoport létszámos tréningjeinken!